Kielce i okolice

W dniach od 19.08.2012  do 22.08.2012 odbyła się wycieczka integracyjna dla członków stowarzyszenia SONI, opiekunów i członków rodzin zorganizowana we własnym zakresie bez udziału biura podróży i pośredników. Przygotowania do imprezy trwały blisko rok. Na spotkaniach wstępnie ustaliliśmy trasę i program wycieczki. Kilka razy nanosiliśmy zmiany, propozycje i oczekiwania uczestników były różne, aż w końcu ku zadowoleniu wszystkich plan uzyskał ostateczny kształt. Podczas wspomnianych  spotkań ustaliliśmy, iz jest to nasza 10 wycieczka i z tego powodu chcieliśmy aby była wyjątkowa. Dlatego też przygotowaliśmy kilka atrakcji na długą podróż autobusem. Były wspomnienia, życzenia, podziękowania i drobne upominki.

Dzięki pomocy i wsparciu finansowemu ze środków PCPR mogliśmy zrealizować nasze marzenia i chociaż na chwilę oderwać sie od codzienności i zapomnieć o problemach, chorobie czy niepełnosprawności z jaką musimy borykać się na codzień. Dla wielu z nas taki wyjazd, biorąc pod uwagę koszty i organizację wydaje się nieosiągalny lecz dzięki pomocy i wsparciu Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie oraz wzajemnej pomocy staje sie możliwy do realizacji. Za to serdecznie dziękujemy!

Program wycieczki zrealizowaliśmy prawie w 100%. Z powodu napiętego programu nie zwiedziliśmy Muzeum Zabawek w Kielcach i Muzeum Instrumentów w Szydłowcu jak pierwotnie planowaliśmy, natomiast w drodze powrotnej zwiedziliśmy Sanktuarium Matki Bożej w Skarżysku Kamiennej – z wierną kopią obrazu Matki Bożej Ostrobramskiej z Wilna, gdzie dzięki wsparciu z PCPR mieliśmy szansę być 2 lata temu oraz Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskiej w Michniowie. Korzystając z ostatnich słonecznych dni lata w drodze powrotnej skorzystaliśmy też z kąpieli w Basenach Termalnych w Uniejowie.

Wysiłki organizatorów oraz zaangażowanie uczestników przyniosły spodziewany efekt. W wycieczce uczestniczyły 44 osoby. Jedna osoba ze względu na stan zdrowia zmuszona była zrezygnować  z wyjazdu na dzień przed terminem. Uczestnicy zwiedzili Kielce oraz okolice ze wszystkimi dostępnymi atrakcjami. Podziwiali piękne widoki ze szczytu Łysej Góry, zapoznali się z historią ziemi kieleckiej, odwiedzili przepiękną Jaskinię Raj i wiele innych atrakcji. Dla niepełnosprawnych uczestników wyjazdu nie było przeszkód, których nie daliby rady pokonać sami bądź z pomocą innych uczestników wycieczki. W tym miejscy pragniemy podziękować wszystkim za wytrwałość i bezinteresowną pomoc.

Stowarzyszenie SONI z roku na rok nieustannie poszerz swoją działalność. Staramy się wspólnie urozmaicać czas stawiając sobie coraz to nowe wyzwania i dążyć do ich realizacji. Poprzez spotkania, wspólne wyjazdy nawiązujemy ciągle nowe znajomości i przyjaźnie. Realizujemy swoje marzenia i plany. Uczestnicy tegorocznej wycieczki nie ukrywali swojego zadowolenia z wyjazdu, wspólnie stworzyli wspaniałą atmosferę i jeszcze przed powrotem do domu pytali o kolejną, już jedenastą, wspólną wycieczkę. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim uczestnikom, pracownikom PCPR oraz osobom które bezinteresownie przyczyniły się do realizacji tego zadania.

Organizując różnego rodzaju formy integracji, jako Zarząd mamy świadomość, że dzięki takim działaniom wiele osób niepełnosprawnych może zobaczyć „kawałek świata” i sięgnąć po marzenia.